Tipurile de cancer care pot apărea la tineri. Cum putem stopa acest fenomen?
„Din ce în ce mai mulți tineri, aparent sănătoși, sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer. O boală grea, dar care în trecut, apărea odată cu îmbătrânirea. Acum, chiar și cei de până în 35 de ani ajung să facă tumori greu de tratat. Care sunt cancerele cu care se confruntă cel mai des generația tânără și cum putem stopa acest fenomen, aflăm astăzi de la doctorul Costin Duțu, medic primar chirurgie generală.
Tipurile de cancer care pot apărea la tineri
Simona Pătruleasa: Din ce cauză au ajuns tinerii să sufere tot mai des de această problemă?
Costin Duțu: Cauzele sunt multiple, în primul rând să definim ce înseamnă cancerul la tineri. Din câte am găsit în în cărți pentru că a trebuit să mă documentez pentru emisiunea aceasta, înseamnă cancere apărute la oameni sub cincizeci de ani.
Simona Pătruleasa: Așadar de ce apar în acest segment de vârstă?
Costin Duțu: În primul rând pentru că tinerii sunt cu un rol social foarte activ dar mai mult online și în al doilea rând cu un rol profesional și atunci foarte mult se implică în aceste activități. Sigur că apariția acestor activități determină pe de o parte neglijare a stării de sănătate și pe de altă parte ăă accesul mai puțin la lumea medicală poate fi vorba și de un consum nervos mult mai accentuat poate fi vorba de aceasta, dar aș vrea în primul rând să pună accentul pe faptul că din punct de vedere psihologic. Gândul bolii și al morții apare mai mult la oamenii în vârstă și atunci tinerii bineînțeles neglijează acest aspect care sunt semnele cum își poate da seama un tânăr că ar avea o problemă serioasă.
Da, e o întrebare bună. În primul rând cancerul este denumit ucigașul tăcut și atunci apariția acestor simptome este greu de depistat chiar și la pacienți mai în vârstă.
Ce simptome, o indispoziție trecătoare, de exemplu digestivă, o tuse care se repetă, o tulburare de tranzit, în acest context trebuie de urgență ca respectivul tânăr să se prezinte la medicul de familie.
Simona Pătruleasa: Pot fi și durerile de cap?
Costin Duțu: Da și durerile de cap în acest caz trebuie de urgență consultat un medic neurolog.
Simona Pătruleasa: Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer care apar la tineri?
Costin Duțu: Cele mai frecvente sunt conform British medical gernov ov oncologii în primul rând cancerele, mamare, cu un procent de unu din șase la la femei cancerele bronhopulmonare și nu în ultimul rând cancerele colorectale în statele unite de exemplu, în ultimii zece ani se constată o creștere la circa 40/50% a cancerelor colorectale.
Simona Pătruleasa: În rândul tinerilor sub cincizeci de ani de ce acestea nu au simptome la început?
Costin Duțu: Pentru că așa cum spuneam, tinerii pun acestei dispoziții trecătoare în cursul unei vieți active firește pe seama unei alimentații să spunem, am servit o alimentație mai condimentată. Ei bine atunci poate am o tulburare de tranzit pasageră și în legătură cu alimentația acesta este un lucru extrem de important.
Trebuie să spunem că există studii care spun că alimentele congelate snacsurile, de exemplu, care sunt atât de uzitate, băuturile dulci făcute cu îndulcitori, sunt cele care cresc un risc un risc de treizeci patruzeci la sută riscul de cancer la la tineri sigur că putem spune acum iar a venit un medic care să ne spună domnule nu mai consumăm băuturi dulci nu mai consumăm snacsuri ș.a.m.d.
Din păcate așa cum discutam și înainte, problemele banale riscurile banale sunt cele care dau boli și care duc la mortalitate. Riscurile mai excepționale să zic așa apar în emisiunile de știri și în filme.
Simona Pătruleasa: Ce spun statisticile despre cazurile de cancer la tineri, pot fi ele rezolvate mai ușor decât cele la persoanele trecute de cincizeci de ani?
Costin Duțu: Există un studiu în ultimii treizeci de ani, se numește Global burden of disease și este făcut între 1990 și 2020 dacă nu mă înșel și acest studiu spune că 79% dintre pacienții tineri, este un procent de 79% de creștere în această perioadă și de 27% a mortalității spre deosebire de pacienții de cincizeci de ani a căror incidență și mortalitate a scăzut.“