Ce este eventrația?
Eventraţia reprezintă exteriorizarea unor organe din cavitatea peritoneala (epiploon, intestin subțire, colon), printr-un orificiu dobândit cu ocazia unei intervenţii chirurgicale sau a unui traumatism abdominal.
Iniţial eventraţia este reductibilǎ spontan în abdomen, ulterior nu se mai reduce şi se poate încarcera sau strangula. Când eventraţia este veche şi considerabilă, poate apărea şi „pierderea dreptului la domiciliu” al organelor intraperitoneale, cu imposibilitatea reintroducerii lor în cavitatea abdominală.

Cum se manifestă eventrația?
Principalele semne şi simptome ale eventraţiei pot varia. Iniţial apar dureri şi o tumefacţie la nivelul zonei operate cu creştere progresivă în dimensiuni, reductibilă la palpare. Este IDEALĂ prezentarea în acest moment la medic, pentru un tratament chirurgical, de preferat laparoscopic.
În cazul amânării nejustificate pot surveni dureri intense, vǎrsǎturi, absenţa tranzitului intestinal pentru materii fecale şi gaze, simptome şi semne caracteristice complicaţiilor eventraţiei (încarcerare sau strangulare cu ocluzie intestinală). În acest caz, intervenţia este mai dificil de efectuat laparoscopic şi se poate finaliza cu sacrificii de organ, cu eventuale ileostome sau colostome temporare.

TRATAMENTUL eventraţiei este în general chirurgical. Operaţia se poate efectua 1. clasic sau 2. minim invaziv.
1. PROCEDEUL CLASIC, DESCHIS, constǎ în repararea defectului parietal urmatǎ de întǎrirea peretelui prin montarea unei plase de consolidare (montaj preaponevrotic/preperitoneal,)
2. În ultimii ani s-a dezvoltat PROCEDEUL MINIM INVAZIV (LAPAROSCOPIC/E-TEP) prin care se practică mici incizii de maxim 10mm şi se montează o plasă intraperitoneal/ retromuscular ce previne recidiva.

AVANTAJELE procedeelor minim invazive sunt:

  • recuperarea postoperatorie rapidă
  • scăderea complicaţiilor postoperatorii
  • rolul estetic
  • reinserţia familială şi profesională rapidă

În continuare vom prezenta un material despre tehnica laparoscopică IPOM+.

Videourile de natură medicală sunt sensibile, așa că, pentru a putea viziona videoul articolului, dați click pe 1. Watch on Youtube, 2. apoi pe I understand and wish to proceed ca în imaginile de mai jos:

Video YOUTUBE

Autori:
Colonel medic dr. Costin Duţu, medic primar Chirurgie generala, competenţă în Chirurgie laparoscopică si Chirurgie oncologică, doctor în Ştiinţe medicale
Dr. Alexandru Luchian, medic rezident chirurgie generală
Dr. Mădălina Vlad, medic rezident chirurgie generală

Testimoniale