Hernia ombilicală – Generalități
Hernia ombilicală reprezintă protruzia (ieșirea) conținutului abdominal (intestin subțire, colon, epiploon), printr-un defect la nivelul inelului ombilical.
Herniile ombilicale apar frecvent la copii (defectul fiind congenital, prin închiderea necorespunzătoare a orificiului ombilical), dar pot afecta și adulții. Hernia se poate instala în urma unor eforturi fizice intense, episoade de tuse sau în sarcină. La adulți, hernia ombilicală este mai frecventă la femei. 10% din toate herniile la adulții sunt hernii ombilicale.
Factori de risc:
- Vârsta, întrucât cu înaintarea în vârstă apare slăbiciunea musculară și a țesuturilor. Apare mai frecvent la persoanele peste 60 ani.
- Obezitatea, prin creșterea greutății, crește presiunea pe musculatura abdominală, care, în timp, își va pierde din rezistență.
- Eforturi recurente – de tuse, constipație cronică.
- Lichid de ascită intraabdominal (ce poate s apara în cadrul evoluției cirozei hepatice).
- Sarcina, în mod special sarcinile multiple.
Forme clinice
Hernia ombilicală poate fi reductibilă, conținutul putând fi reintrodus la nivelul cavității abdominale, în poziție orizontală sau manual, prin masaj ușor Este de preferat prezentarea precoce la consult, pentru o intervenție chirurgicală electivă.
Când intestinul subțire sau epiploonul umplu un sac herniar voluminos și nu pot fi reintroduse, hernia ombilicală este încarcerată și pacientul trebuie să se prezinte de urgență la spital. Ulterior, dacă este afectatăvascularizația conținutului, hernia devine ștrangulată iar interventia chirurgicală trebuie efectuată în cel mai scurt timp posibil.
Simptomele unei hernii ombilicale sunt:
- Apariția unei “umflături” la nivel ombilical, ce crește în dimensiuni la efort, la tuse
- Durere sau senzație de presiune, de arsură la nivelul orificiului herniar
Simptome și semne de alarmă:
- Imposibilitatea reducerii herniei și durerile locale apar în hernia ombilicală încarcerată
- Apariția unor dureri intense, ascuțite la nivelul herniei, vărsaturi, ulterior instalarea unor dureri abdominale difuze sau absența tranzitului intestinal apar în situația unei hernii ombilicale ștrangulate.
Inițial, hernia ombilicală poate fi asimptomatică, nu apar dureri și protruzia conținutului nu deranjează („nu mă supără cu nimic”), însă defectul nu se va închide de la sine. În cazul amânării nejustificate, hernia ombilicală poate duce la complicații grave,așa cum spuneam mai sus, precum ștrangularea, cu riscul de necroză a conținutului (necroza anselor intestinale, cu perforație, peritonita, cu risc mare de deces), creștere în dimensiuni cu scăderea sanselor unui tratament mininvaziv. Purtarea fără indicație a unor suspensoare (brâu), care aplică presiune și reduc hernia, nu vor închide defectul parietal.
Tratament
Operaţia se poate efectua clasic sau minim invaziv (laparoscopic). Alegerea tipului de intervenție chirurgicală depinde de mărimea herniei ombilicale, de aspectele clinice, dacă este recidivată sau nu, de particularitățile pacientului (comorbidități, risc anestezic) și nu în ultimul rând de dorinta acestuia.
PROCEDEUL CLASIC, DESCHIS, constǎ în repararea defectului ombilical, urmatǎ de închiderea peretelui abdominal prin sutura sau întǎrirea peretelui prin montarea unui grefon sintetic („plasă”) de consolidare. Această intervenție se poate realiza sub anestezie rahidiană sau generală.
PROCEDEUL MINIM INVAZIV (LAPAROSCOPIC) prin care abdomenului se umflă cu dioxid de carbon, se practică trei mici incizii de 5-10 mm, prin care se montează trocare de lucru și sub supravegherea unei camere video, se pozitionează un grefon sintetic („plasă”) intraperitoneal, care se va fixa cu agrafe speciale.
În funcție de mărimea defectului și de procedeul ales, durata unei operații pentru cura herniei ombilicale variază, în general, între 30-90 de minute.
Decizia asupra unei tehnici este luată în funcție de particularitățile fiecărui caz. Avantajele tehnicii miniinvazive sunt legate de cicatrici minime cu estetică superioară și dureri scăzute postoperatorii, precum și de recuperarea rapidă.
Recuperarea postoperatorie
După cura herniei ombilicale este nevoie, de o zi sau două de spitalizare. Mobilizarea pacientului și alimentația se reiau precoce, cu lichide în seara intervenției și alimentație normală de a doua zi. La 7-10 zile se extrag cele câteva fire de sutură. Timp de o lună se recomandă evitarea eforturilor importante. Se recomandă de asemenea reluarea eforturilor fizice sub supravegherea unui kinetoterapeut și evitarea creșterii în greutate.
ÎN CONCLUZIE
O hernie ombilicală, deși este o patologie simplă, neglijată și netratată, poate duce la complicații nedorite (ocluzie intestinală, peritonite, rezecție de intestin, epiploon sau colon).
Tratamentul herniei ombilicale este chirurgical, prin tehnici de complexitate mică, cu riscuri mici, recuperare rapidă și rezultate foarte bune.
***