Despre anestezie, dinspre chirurgie. O operaţie fără anestezie este un nonsens; şi, deşi de multe ori ne tachinăm colegii anestezişti prin sintagma “oamenii vin la spital să se trateze, nu să se anestezieze”, fiecare medic chirurg are nevoie de susţinerea colegilor anestezişti, la fel de mult ca un tenor de suportul orchestrei: fără această acoperire făcută cu ştiinţă şi armonie s-ar auzi foarte multe ţipete…

Prin anii 50 ai secolului trecut, primii anestezişti au provenit din chirurgii doritori să sporească şi să individualizeze confortul intraoperator al pacientului, dar şi al echipei chirurgicale. Pentru a răspunde acestor două deziderate, ei iau de fiecare dată în calcul bolile existente ale pacientului şi tratamentele administrate. De aceea, consultul preanestezic este punctul de pornire al oricărei anestezii reuşite! 

Adevărat manager al liniştirii şi reechilibrării omului supus operaţiei, anestezistul este într-o permanentă relaţie ambivalentă de colaborare… dar şi de frustrare, cu chirurgul care îi agresează “obiectul muncii”. 

Încercaţi numai să umpleţi o pungă cu apă în timp ce cineva o înţeapă tot timpul…

Primul tip de anestezie pe care îl luăm în discuţie este cea locală, practicată îndeosebi de către… chirurgi. Ea are, ca singure dezavantaje, rarele reacţii adverse la anestezicul local utilizat… şi limitarea intervenţiilor la mica chirurgie de ambulator.

Anestezia regională poate consta în infiltrarea cu anestezice fie a diferitelor rădăcini nervoase (de exemplu anestezia de plex brahial, folosită în chirurgia ortopedică a membrului superior), fie a spaţiului peridural (anestezia peridurală) sau a celui situat chiar lângă măduva spinării (anestezia rahidiană). Cele din urmă, purtând populara, dar nedreapta titulatură de “anestezie în şira spinării”, creează spaime nejustificate în rândul bolnavilor. Statistic vorbind, riscul de a avea complicaţii motorii după o astfel de anestezie nu este mai mare decât atunci când te urci pe o motocicletă… În acelaşi timp, ele oferă pentru un chirurg aflat în bună colaborare cu anestezistul posibilitatea unei calibrări adecvate a tipului de anestezie cu operaţia ce se doreşte a fi efectuată.

Anestezia generală (“totală”) furnizează, fără îndoială, o imagine asupra complexităţii acestei specialităţi. Tetrada anestezică este formată de analgezie (pentru anularea durerii resimţite în timpul actului operator) – hipnoză (pentru “somnul” intraoperator) – relaxare musculară (în special pentru confortul actului chirurgical, obligând la intubarea şi ventilarea mecanică a bolnavului) şi amnezie (cine doreşte să îşi aducă aminte de “relaţia” cu sonda traheală?). Acestea sunt ingredientele unei poţiuni magice ale druidului anestezist, care conferă puteri nebănuite şi inaccesibile pentru chirurgia de acum un secol. Ea poate dura ore bune pentru intervenţiile mari şi este însoţită de o permanentă menţinere şi reechilibrare, la nevoie, a funcţiilor vitale ale pacientului, în acea dualitate eternă cu medicul chirurg. Dacă operatorul aflat la “manşa” intervenţiei întâlneşte zone periculoase, “conducătorul de zbor” din “turnul de control“ al aparatelor de anestezie efectuează reglajele necesare pentru o aterizare lină şi în siguranţă pentru pilot şi mai ales pentru… pasager.

Acestea sunt principalele tipuri de anestezie care pot fi prezentate într-un spaţiu limitat…variantele sunt multiple!

Ca orice act medical, nici actul anestezic nu este scutit de posibilitatea apariţiei complicaţiilor. Ele cresc în frecvenţă în funcţie de vârstă, de bolile existente, de intervenţia chirurgicală efectuată şi… de tipul de anestezie. 

În România, medicului anestezist i-a fost atribuită, în plus, şi terapia intensivă a bolnavilor afectaţi de boli grave, cu infecţii cu pericol vital, cu insuficienţe majore ale diverselor funcţii ale organismului, politraumatizaţi de agresiuni sau de accidente ori afectaţi de operaţii complicate. 

În majoritatea ţărilor europene şi în SUA, cele două discipline sunt separate şi considerate egal de dificile…

Spun unii că anesteziştii nu au pacienţi proprii?  Poate, dar tratează cele mai dificile cazuri…

Despre anestezie, dinspre chirurgie Despre anestezie, dinspre chirurgie

Testimoniale

Toate testimonialele