Medicii nu au numai pacienți și familie apropiată ci și rude îndepărtate și cunoscuți.
– un fost vecin de bloc din copilărie care te apostrofa că faci gălăgie dupăamiaza;
– un văr al soțului/soției pe care l-ai văzut pentru prima și ultima dată la nunta ta acum 20 de ani;
– cuscra fratelui soției verișorului.
Fiecare are numărul tău bine pus în agendă pe post de 112. Dureri de spate, guturai sau diaree? Toate sunt rezolvate printr-o apelare rapidă a medicului de la… și care trebuie el să știe pe… sau măcar să ne asigure că nu…
În planul de viață al acestor ”rude și cunoscuți în suferință” nu are loc medicul de familie, SMURD-ul sau Unitatea de Primiri Urgențe.
Când te sună neamul sau „cunoscutul” (al cărui număr, nu-i așa, trebuie să figureze obligatoriu în telefonul tău, doar ne cunoaștem) are loc o magie inefabilă a potrivirii. Plaja ta de concediu se asortează cu scaunele lui moi, momentul de liniște duminicală în familie face loc senzației lui de greață instalate de o săptămână iar somnul tău dulce nu are nicio șansă în fața nevoii ei de RM.
Te încearcă tentația tastei „No answer” de pe telefon? Pregătește-te atunci de mesaje variind de la implorare la cerere imperioasă și apelare de străbunice sau amintiri comune. Le ignori și pe astea (mărturisesc că personal nu am trecut de multe ori de acest nivel) ?. Pregătește-te să fii, precum Ferdinand (cel Loial!) șters din cartea de onoare a familiei/comunității și menționat ca atare la viitoarele nunți, parastase sau simple întâlniri la poartă.
„S-a făcut doctor și a uitat de noi…”
Singurii care nu te sună când au nevoie (uneori când au probleme grave) sunt prietenii adevărați sau rudele apropiate. Mai ales părinții.
Pentru că „m-am gândit că ești tare ocupat”.
Normal, eram, cu (ne)cunoscuții.