Operația de fiere “cu laser” / Colecistectomia laparoscopică
Uneori, după un prânz sau o cină bogată în grăsimi şi “asortată” cu ceva tărie, poţi avea “o criză de bilă”. Dacă, în loc de a vizita dulapul de medicamente, transmis de la o generaţie la alta, ca un sanctuar al credinţei în zeul “Las’căştiueuceam”, vizitezi medicul şi, la recomandarea lui, faci un examen ecografic abdominal, poţi afla că ai “pietre la fiere”.
Cu diagnosticul de “litiază veziculară simptomatică / colecistită litiazică”, eşti îndrumat către medicul chirurg. Este bine să ştii că în anii noştri “standardul de aur” al rezolvării acestei afecţiuni este colecistectomia laparoscopică (greşit ştiută ca “operaţia cu laser”). Extragerea pe cale laparoscopică a colecistului care conţine calculi (indiferent de mărime) poate preveni o serie de complicaţii grave, din care cele mai frecvente sunt colecistita acută, icterul mecanic, angiocolita şi pancreatita acută.
Dacă vrei să deschizi o fereastră spre această operaţie, ar fi bine să ştii câte ceva despre miturile şi avantajele ei.
Prima legendă creată este legată de numele ei popular, “laserul” minune neexistând în arsenalul utilizat de chirurg în această operaţie, fie ea făcută la Buzău, Bucureşti sau Boston. O “minune” există totuşi, vezica biliară fiind disecată şi extrasă prin 4 orificii de 5-10 mm sub supravegherea unei camere video. Pentru a produce spaţiul necesar desfăşurării confortabile a acestor manevre, abdomenul este “umplut” temporar cu dioxid de carbon, un gaz care nu are niciun efect ulterior asupra pacientului.
Mitul numărul doi este legat de dimensiunea calculilor. “Am calculi mici, nu mă operez”. Ar fi bine să ştii că tocmai calculii mici, de câţiva milimetri, pot “fugi” din vezica biliară şi pot provoca pancreatita acută – cea mai redutabilă complicaţie a litiazei veziculare, o adevărată “explozie într-un depozit de muniţii”.
Aş tine să subliniez că prin laparoscopie (am convenit, prieteni, că NU este o operaţie cu laser) se scoate vezica biliară în întregimea ei şi nu numai calculii!
Nu rareori am întâlnit privirea nedumerită (în cel mai bun caz) a unui pacient care “ştia el că fierea trebuie păstrată”…
Un ultim mit ar fi acela că “după ce îţi scoţi fierea trebuie să ţii regim toată viaţa”. Da, este necesar un regim moderat, care să evite în special grăsimile, dar, cu excepţia unor cazuri particulare, el nu trebuie menţinut mai mult de o lună postoperator, până când restul căilor biliare rămase preiau rolul colecistului extras.
Avantajele colecistectomiei laparoscopice faţă de cea efectuată pe cale “deschisă” sunt multiple şi enunţate de 20 de ani, de când această tehnică s-a dezvoltat. Printre ele se numără vizibilitatea intraoperatorie mult mai mare pentru chirurg (imaginea este mărită de 6-10 ori), timpul operator mai redus, pentru un chirurg cu experienţa tehnicii (în general, sub o oră), durerile postoperatorii mult scăzute, recuperarea postoperatorie rapidă (pacientul se poate deplasa din seara operaţiei, externa în prima zi după ea şi reveni la lucru într-o săptămână), evitarea unor complicaţii ale chirurgiei deschise, precum supuraţia sau eventraţia, efectul estetic prin minimele cicatrici lăsate.
Acest efect este şi mai pronunţat prin introducerea de tehnici laparoscopice de extragere a colecistului, printr-un singur trocar ombilical, prin stomac sau prin alte organe cavitare, de neasociat cu lecturarea la cafea…
Ca în orice intervenţie chirurgicală, trebuie să înţelegem că există şi riscuri legate de operaţie şi de anestezie. În litiaza veziculară, însă, în 99% din cazuri, riscul de a NU te opera este mult mai mare decât acela de a te opera. Şi, apoi, de câte ori treci strada pe roşu, depăşeşti periculos sau te enervezi groaznic dintr-un lucru de nimic, nu îţi asumi riscuri, fără ca măcar să o faci pentru sănătate?
Aşadar: “o criză de pietre la fiere”.
Poţi opta pentru o suferinţă prelungită, alinată înşelător de pastile şi de regimul alimentar obsedant sau agravată brutal de complicaţii care îţi pot pune în pericol viaţa.
Sau poţi alege un consult medical şi o ecografie care te pot îndruma către medicul chirurg şi către o colecistectomie laparoscopică, efectuată rapid şi cu consecinţe minime pentru organism şi pentru viaţa ta socială şi profesională.
Mic glosar de înţelegere
“fiere” = vezică biliară = colecist
“pietre” = calculi = litiază
Operația de fiere cu laser. Operația de fiere