Diastasis de mușchi abdominali

Ce este diastasisul mușchilor drepți abdominali?

Diastasisul mușchilor drepți abdominali constă în creșterea mai mult de 22 de mm a distanței între cei 2 mușchi drepți abdominali, respectiv a liniei albe care îi unește. Această linie, subombilical are dimensiuni normale între 2 si 11mm, iar supraombilical între 11-22 de mm. Practic, fiecare dintre noi se poate diagnostica cu un diastasis de mușchi drepți abdominal dacă la mai mult de 3 cm deasupra ombilicului avem de-a face cu o creștere peste 22mm a distanței dintre cei 2 mușchi drepți abdominali.

Când apare acest diastasis, această depărtare a mușchilor?

Apare în principal la femeile cu sarcini în antecedente, pe parcursul sarcinii, și se menține la 30-60% din acestea. De asemenea, poate apărea la cei care practică exerciții fizice intense sau din cauza bolilor constructive. Așadar, in principal, indicația chirurgicală apare după încercarea kinetoterapiei la femeile care au avut sarcini.

De ce este necesar să operăm acest diastasis?

Pentru că, atunci când el avansează, pe lângă dezechilibrul presei abdominale, a mușchilor care efectuează presiunea necesară mișcărilor digestive, avem de-a face cu un dezechilibru și la nivelul mușchilor care susțin coloana vertebală și, prin urmare, apar dureri cronice la nivelul ei.

Odată hotărâtă intervenția chirurgicală, ea se poate efectua în mai multe aborduri, respectiv pe cale deschisă, pe cale laparoscopică sau mai mai nou pe cale endoscopică, respectic eTep. Toate aceste moduri de abord ale diastasisului presupun plasarea unui grefon sintetic la diferite niveluri ale peretelui abdominal în funcție de abordul propus, grefon sintetic fixat fie cu fire, fie cu adeziv, fie cu agrafe.

Bineînțeles, cele mai avantajoase sunt intervențiile minim invazive, laparoscopică sau endoscopică, avantajele lor fiind binecunoscute și constând în: o recuperare rapidă, o protejare a vascularizației și inervației la acest nivel vital mișcărilor abdominale, o scădere a durerilor post operatorii și, evident, avantajul estetic, care nu este de neglijat.

Prezentare caz: diastazis de mușchi drepți abdominali – operație laparoscopică

Diastasis de mușchi abdominali

Testimoniale

Toate testimonialele