Tehnica eTEP pentru cura chirurgicală a herniilor și eventrațiilor

Ce este eventrația? 

Este exteriorizarea unor organe din cavitatea peritoneala (epiploon, intestin subtire, colon), printr-un orificiu dobândit cu ocazia unei intervenţii chirurgicale sau a unui traumatism abdominal.
Iniţial eventraţia este reductibilǎ spontan în abdomen, ulterior nu se mai reduce şi se poate încarcera sau strangula. Principalele semne şi simptome ale eventraţiei pot varia de la apariţia unei tumefacţii la nivelul zonei operate cu creştere în dimensiuni, până la dureri intense, vǎrsǎturi, absenţa tranzitului intestinal pentru materii fecale şi gaze (ocluzie intestinală).

Tratamentul eventraţiei este în general chirurgical. Operaţia se poate efectua 1. clasic sau 2. minim invaziv.
1. PROCEDEUL CLASIC, DESCHIS, constǎ în repararea defectului parietal urmatǎ de întǎrirea peretelui prin montarea unei plase de consolidare (montaj preaponevrotic/preperitoneal).
2. În ultimii ani s-a dezvoltat PROCEDEUL MINIM INVAZIV (LAPAROSCOPIC/E-TEP) prin care se practică mici incizii de maxim 10mm şi se montează o plasă intraperitoneal/retromuscular ce previne recidiva.
Avantajele procedeelor minim invazive sunt recuperarea postoperatorie rapidă, scăderea complicaţiilor postoperatorii, rolul estetic, reinserţia familială şi profesională rapidă.
In continuare vom prezenta un material despre tehnica eTEP, cu eficienţă maximă în tratamentul defectelor de perete abdominal anterolateral (diastazis, hernie epigastrică, ombilicală, inghinală, eventraţii mici/medii).

Videourile de natură medicală sunt sensibile, așa că, pentru a putea viziona videoul articolului, dați click pe 1. Watch on Youtube, 2. apoi pe I understand and wish to proceed ca în imaginile de mai jos:

Video YOUTUBE

Autori:
Colonel medic Dr. Costin Duţu, medic primar Chirurgie generala, competenţă în Chirurgie laparoscopică si Chirurgie oncologică, doctor în ştiinţe medicale
Dr. Alexandru Luchian, medic rezident chirurgie generală
Dr. Mădălina Vlad, medic rezident chirurgie generală

Testimoniale

Toate testimonialele

Tehnica eTEP pentru cura chirurgicală a herniilor și eventrațiilor Tehnica eTEP pentru cura chirurgicală a herniilor și eventrațiilor Tehnica eTEP pentru cura chirurgicală a herniilor și eventrațiilor