După 6 ani de lupte cu anatomia, cu tentaţia emigrării şi cu profesori mai mult sau mai puţin racordaţi la actualitate ce îşi poate dori un proaspăt absolvent de medicină?

Fireşte, să tocească încă un an, să dea un examen apăsător de stresant să devină rezident.

După acest test în care proba eliminatorie ar trebui să măsoare diametrul coronarelor candidaţilor, în sfârşit, un medic rezident capătă DREPTURI.

Dreptul de a scrie mii de pagini ca o adevărată dactilografă întru preafericirea Sfintei Birocraţii.

Dreptul de a alege (uneori) între stagii în care sprijină pereţii secţiei şi altele în care nu mai văd pereţii casei.

Dreptul de a nu şti unde să-şi întemeieze casa respectivă timp de 6-7 ani, până hăt, mult după examenul de specialist.
Dreptul de „a face masa” înainte de a veni anestezistul şi de a pleca din sală odată cu bolnavul. Fără ca, de multe ori, să ia masa.

Dreptul de a şti mai multe decât „cei mari” dar de a nu contrazice. Poate că netul e la un click distanţă…dar sfârşitul stagiului e şi mai aproape.

Dreptul de a veni (în afara gărzilor!) sâmbăta şi duminica la spital, pentru că fistula, hemoragia şi pneumonia nu au calendare de perete.

Dreptul de a face gărzi ”cât e nevoie”- un scurt calcul: 5-6 gărzi pe lună înseamnă, cu tot cu programul normal, cam 64 de ore pe săptămână. Cine munceşte 12,5 ore în fiecare zi, mâna sus!

Dreptul să vină în secţie primii şi să plece ultimii; să îndure uneori vrute şi nevrute din partea unor îndrumători necuprinşi în ei înşişi.

Dreptul să li se spună „copile, fă-te încoace”, sau în varianta politicoasă, ”doctoraş”.
Dreptul de „a fura” meserie, când aceasta ar trebui să le fie explicată.

Dreptul de a fi Mecca primului ajutor medical pentru toţi verii veniţi sau neveniţi la nuntă. Asta, când au avut timp de nuntă.

Cu atâtea drepturi, mai are rost să vorbim despre obligații?